lunes, 28 de septiembre de 2009

La carbassa



La carbassa o carabassa, ( cucurbita sp ), és el fruit de la carbassera. Carbassa de cabell d’àngel, carbassa de rabequet, carbassa de menjar. A moltes cultures , la carbassa es considera l'origen de la vida. És un producte que es conserva molt fàcilment i a la cuina l'utilitzen per fer sopes, escudelles, guisats, i en pastisseria (cabell d’àngel, carbassat, etc…).



El notable valor nutritiu de la polpa de la carbassa es deu a la seva composició, o millor dit a la
composició que no té: Es tracta d’un dels aliments més baixos en grassa i sodi, dos
declarats enemics de la salut de les artèries i del cor. Això fa que la carbassa sigui una gran
amiga de les artèries. El contingut de nutrients és força reduït 6% hidrats de carboni, 1%
de proteïnes i pràcticament 0% de grassa. En canvi destaca per la seva gran riquesa de
betacorotè (provitamina A) i en minerals com el potassi i el calci. El seu contingut en fibra
soluble també és destacable, és per això el seu efecte saciant sobre la gana. Totes les
varietats de carbassa presenten les mateixes propietats hipertensores, diürètiques, laxants i
preventives del càncer; de manera que aquestes són les seves principals indicacions:
Hipertensió arterial, per el seu alt contingut en potassi i baix en sodi.
Afeccions coronaries i Arteriosclerosis, per els seus nivells baixos en sodi i grassa, i per la
seva abundància de betacorotè (provitamina A), que protegeix la paret de les arteries.

Afeccions renals,la carbassa actua com a un diürètic suau, augmentant la producció d’orina
i afavorint l’eliminació de líquids de l’organisme.

Afeccions de l’estómac, en aquest cas, actua neutralitzant l’accés d’acidesa en l’estómac,
gràcies a les seves sals minerals alcalines. A més té una acció suavitzant i protectora sobre la
mucosa (capa interna) de l’estómac.

Estrenyiment, la fibra de la carbassa es de tipus soluble i actua com a laxant suau i no irritant
sobre l’intestí.

Prevenció del càncer,la carbassa conté tres de les substàncies vegetals de major acció
anticacerígena comprovada: betacarotens, vitamina C i fibra vegetal. No es fàcil trobar en un
sol aliment aquests tres factors preventius. Es per això que la família de les carbasses
juntament amb la de les cols constitueixen els aliments de major acció anticancerígena.

Les pipes de carbassa són molt riques en vitamina E, àcid linoleic, cinc i ferro. Les seves propietats dietètiques són:

Antiprostàtiques, Eviten l’hipertrofia de la pròstata, a més de desinflamar i relaxar la
bufeta de l’orina, facilitant la micció.

Vermífugues, les pipes de carbassa paralitzen els paràsits de l’intestí, com les tenies
(solitari) i els àscaris. L’ús de les granes d’aquest vegetal com a cura antiparasitària
intestinal, és molt antiga i ha estat utilitzada en moltes civilitzacions.

No hay comentarios:

Publicar un comentario